Centar za istraživanje glagoljaštva

Pero - preša - zaslon: online skup u povodu Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Virtualni Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva u Centru za istraživanje glagoljaštva

U povodu Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva, 22. veljače 2022., Centar za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru organizirao je online skup Pero - preša - zaslon. Kao uvijek u našem radu, cilj i ovog skupa je okupiti istraživače iz raznih dijelova Hrvatske i Europe koji se bave glagoljaštvom, kako bismo razmijenili svoja istraživačka iskustva, predstavili neke od znanstvenih radova i nove publikacije u području glagoljaštva, predstavili neke od suradnih ustanova, i još mnogo toga! 

Svoje znanstvene projekte, uz suradnike Centra za istraživanje glagoljaštva, predstavit će i suradnici Staroslavenskog instituta, dr. sc. Kristijan Kuhar i Silvio Košćak, te suradnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dr. sc. Martina Kramarić.

Radujemo se što će o znanstvenom izdavaštvu u području glagoljaštva govoriti ugledna nakladnica, direktorica Hrvatske sveučilišne naklade, Anita Šikić, te izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević, sveučilišna profesorica i urednica velikog broja nagrađivanih znanstvenih i znanstveno-popularnih publikacija, pa i onih u području glagoljaštva. Svoja će vrijedna izdanja, uz izdanja Centra za istraživanje glagoljaštva, predstaviti i izv. prof. dr. sc. Tanja Kuštović te dr. sc. Vida Vukoja.

Ove godine, predstavit ćemo i dvije od ustanova s kojima surađujemo. Riječ je o Istraživačko-edukacijskom centru Typeflow iz Rijeke koji će predstaviti prof. dr. sc. Srećko Jelušić, pri čemu će pokazati i repliku glagoljske tiskarske preše postavljenu u Palači šećerane u Rijeci, ali i druge svoje aktivnosti te mogućnosti suradnje, a naš dugogodišnji suradnik i promicatelj istraživanja hrvatskog glagoljaštva, prof. dr. sc. Erich Renhart, predstavit će Vestigia Centar za istraživanje rukopisa Sveučilišta u Grazu, u Austriji, uz čiju donaciju je na Sveučilištu u Zadru, u sklopu Centra za istraživanje glagoljaštva, jedan od najsuvremenijih mobilnih stalaka za konzervatorski sigurnu digitalizaciju stare i rijetke građe i rukopisa. Veselimo se predstavljanjima obiju vrijednih ustanova!

Program skupa pogledajte ovdje

Sažetke izlaganja pogledajte ovdje

Pridružite nam se putem poveznice: https://us06web.zoom.us/j/82309388039?pwd=RlR0RjNudkdWS291NFZOeGJueEZvZz09

 

Content

Demo content

Click the pencil-icon to edit content. This is just a demo-text with Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed sit amet gravida magna. Proin in porttitor ante. Vestibulum varius pretium libero nec maximus. Nulla ac nulla purus.

Phasellus condimentum vehicula felis, quis porttitor enim aliquet in. Praesent consequat neque eget nisl dictum malesuada. Nam id efficitur arcu. Donec id mauris viverra nibh volutpat dapibus. Vivamus molestie sem urna, commodo laoreet nisl fermentum rutrum. Vivamus maximus, est ac gravida mattis, lacus orci gravida ipsum, non viverra leo ligula iaculis libero.