Centar za istraživanje glagoljaštva

Čitamo povijest pisanu glagoljicom!

Dragi prijatelji glagoljice i hrvatskog glagoljaštva,

Ponosni smo što vas danas možemo obavijestiti da se istraživanje hrvatskog glagoljaštva nastavlja! Naša prva crowdsourcing kampanja „Istražujmo baštinu zajedno!“ doživjela je, zahvaljujući zainteresiranim volonterima, veliki uspjeh! Radosni smo što nam se jako puno vas pridružilo u otkrivanju svega onoga što zadarska baština skriva i što ste nam pomogli u čitanju hrvatske povijesti napisane glagoljskim pismom. 

Upravo zbog velikog angažmana javnosti, glagoljica je opet oživjela i otkrila nam razne zanimljivosti zabilježene u propovijedima, bratovštinama i maticama. 

Vaš angažman utjecao je na nastavak kampanje. 24. ožujka naša će nova crowdsourcing kampanja pod naslovom „Čitamo povijest pisanu glagoljicom!“ omogućiti javnosti uvid u mnoge vrijedne rukopise zanimljivog sadržaja kojeg ćemo zajedničkim snagama transliterirati a time i našu povijest učiniti vidljivom široj zajednici.

Pozivamo sve, koji vole čitati i promovirati povijest pisanu glagoljicom, da nam se pridruže u novoj crowdsourcing kampanji! 

Upute o transliteraciji možete pronaći ovdje.  

Istražujmo glagoljsku baštinu zajedno!

Istražujmo glagoljsku baštinu zajedno!

Radosni što smo stvorili mogućnosti da nam se pridružite u istraživanju glagoljske baštine, želimo vas ovim putem pozvati da nam se pridružite i da svojim znanjima o glagoljici i glagoljaštvu pomognete čitati stoljetnu hrvatsku povijest upisanu ovim dragocjenim pismom u mnoge rukopise koji potječu sa zadarskog područja, prvenstveno zadarskih otoka. 

Projekt Istražujmo baštinu zajedno osmišljen je kako bismo našu povijest, upisanu glagoljskim slovima, istraživali zajedno. Svaki vaš prinos bit će zabilježen kao poseban doprinos našoj zajednici.

Pridružite nam se ovdje