Centar za istraživanje glagoljaštva

Glagoljica na zadarskom području

Glagoljica na zadarskom području

Brošuru "Glagoljica na zadarskom području" uredila je dr. sc. Grozdane Franov-Živković (Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru), a objavljena je u suizdanju Sveučilišta u Zadru i Udruge glagoljaša Zadar. 

Autori tekstova su dr. sc. Grozdane Franov-Živković, prof. dr. sc. Ivica Vigato, izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić, Danijela Deković i Mate Bobanović. Brošura je nastojala ukratko obuhvatiti sve aspekte glagoljaštva, sve vrste rukopisa, natpisa, sva istraživanja i aktivnosti koje su bile povezane s glagoljaštvom zadarskog područja.

Cijeli vodič obiluje fotografijama od kojih je većina napravljena u sklopu značajnog projekta Sveučilišta u Zadru i Vestigia instituta iz Graza pod nazivom Digitalizacija, bibliografska obrada i istraživanje tekstova zadarsko-šibenskog područja iz razdoblja do kraja 19. st. pisanih glagoljicom, bosančicom i latinicom.

Brošura se sastoji od četiri velike cjeline: Uvod, Glagoljski rukopisi, Glagoljski natpisi i Znanstvena, istraživačka, obrazovna i promotivna djelatnost na zadarskom području, a u središnjem dijelu brošure napravljena je karta zadarskog područja s obilježenim mjestima koja su do danas sačuvala rukopisne glagoljske kodekse, natpise i dokumente.

Iako je brošura namijenjena široj društvenoj populaciji koju općenito zanima glagoljica, znanstvena obrada ove građe dobro će doći i znanstvenicima osobito, povjesničarima književnosti, jezikoslovcima i povjesničarima i svima onima koji žele proučavati ovaj dio našeg kulturnog nasljeđa.

Rukopis predstavlja vrijedan doprinos istraživanju i prezentaciji glagoljaštva zadarskog područja te je potvrda iznimne vrijednosti i bogatstva glagoljskoga odsječka hrvatske kulturne baštine.