Centar za istraživanje glagoljaštva

Znanstveni skup Kurzivna glagoljica na riječkom i na zadarskom području

4. Dani glagoljice u Rijeci, Benja 2.0

8. studenoga 2023. na Filozofskom fakultetu u Rijeci, u sklopu 4. tjedna glagoljice, u suorganizaciji Udruge TypeFlow, Filozofskog fakulteta u Rijeci i Centra za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru, održava se znanstveni skup "Kurzivna glagoljica na riječkom i na zadarskom području".

Osim suorganizacije, suradnici Centra za istraživanje glagoljaštva sudjeluju i zanimljivim izlaganjima.

Doc. dr. sc. Ivana Petešić Šušak iz Centar za istraživanje glagoljaštva i s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru u svome izlaganju Glagoljski kurziv na zadarskom području dat će pregled dokumenata pisanih glagoljskim kurzivnim pismom na zadarskom području, te opisati njihove značajke.

Prof. dr. sc. Kristijan Juran iz Centra za istraživanje glagoljaštva i s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru u izlaganju Crtice iz šibenske kurzivne glagolitike predstavit će, opisati i pojasniti pojedinačne dokumente pisane glagoljskim kurzivnim pismom na šibenskom području.

Izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić i asistentica Laura Grzunov održat će izlaganje "Glagoljski kurziv zadarskog područja u digitalnom okruženju: istraživanje, građanska znanosti i AI" u kojem će biti predstavljeni rezultati nekih od istraživanja koja se provode u Centru za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru, a koja uključuju digitalne alate, kampanje masovne podrške i uporabu umjetne inteligencije.

U svim aktivnostima sudjelovat će i studenti triju sveučilišnih odjela, i to Odjela za informacijske znanosti, Odjela za povijest i Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru. Dodatno, na skupu će im se pridružiti i studenti kroatistike Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Pozvani izlagači su akademik Mateo Žagar (Filozofski fakultet u Zagrebu), dr. sc. Ivan Botica (Staroslavenski institut) i prof. dr. sc. Siniša Reberski (Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu).

Prof. dr. sc. Siniša Reberski će osim izlaganja za studente održati i zanimljivu radionicu glagoljske kaligrafije u kojoj će biti prikazan i pisarski stol i alati koje su pisari rabili pri pisanju glagoljskih dokumenata, a bit će održana i demonstracija tiska na replici tiskarske preše kakvu je u svojoj tiskari u Rijeci u 16. stoljeću koristio Šimun Kožičić Benja, modruški biskup, Zadranin, potomak ugledne zadarske plemićke obitelji, osnivač glagoljske tiskare u Rijeci, koji je u njoj od 1530. do 1531. tiskao čak šest glagoljskih liturgijskih knjiga.

Content

Demo content

Click the pencil-icon to edit content. This is just a demo-text with Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed sit amet gravida magna. Proin in porttitor ante. Vestibulum varius pretium libero nec maximus. Nulla ac nulla purus.

Phasellus condimentum vehicula felis, quis porttitor enim aliquet in. Praesent consequat neque eget nisl dictum malesuada. Nam id efficitur arcu. Donec id mauris viverra nibh volutpat dapibus. Vivamus molestie sem urna, commodo laoreet nisl fermentum rutrum. Vivamus maximus, est ac gravida mattis, lacus orci gravida ipsum, non viverra leo ligula iaculis libero.