Centar za istraživanje glagoljaštva

Radni sastanci projekta "Unaprjeđenje digitalne istraživačke infrastrukture za istraživanje kulturne baštine kroz Otvorenu znanost i FAIR načela"

Radni sastanci projekta "Unaprjeđenje digitalne istraživačke infrastrukture za istraživanje kulturne baštine kroz Otvorenu znanost i FAIR načela"

U sklopu bilateralnog znanstvenog projekta Hrvatska-Austrija "Unaprjeđenje digitalne istraživačke infrastrukture za istraživanje kulturne baštine kroz Otvorenu znanost i FAIR načela" (Advancing Digital Research Infrastructures for Cultural Heritage Research towards Open Science and FAIRness) koji se vodi u suradnji Odjela za informacijske znanosti i Centra za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru (Marijana Tomić, Neven Pintarić, Laura Grzunov i Zrinka Džoić) i Tehničkog fakulteta u Beču, u Austriji, znanstvenici s Tehničkog fakulteta u Beču proveli su u svibnju 2024. pet dana na Sveučilišta u Zadru gdje smo u ugodnoj atmosferi Austrijske knjižnice koja djeluje na našem Sveučilištu kroz niz radnih sastanaka ukazali na mogućnosti i poteškoće vezane uz unapjeđenje digitalne istraživačke infrastrukture u području glagoljaštva, na primjeru podataka iz digitalnog laboratorija GlagoLab koji se razvija u sklopu Centar za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru, te raspravljali mogućnosti otvaranja istraživačkih podataka o hrvatskom glagoljaštvu u skladu s FAIR načelima i njihova korištenja za daljnja istraživanja (reuse). Raspravili smo glavne istraživačke probleme i predložili konkretne mogućnosti korištenja tih podataka na napredne načine, njihova trajnog skladištenja, verziranja, vizualizacije i ostalo. Slijedi testiranje predloženih rješenja vezanih uz analizu metapodataka i tekstova glagoljskih rukopisa, metapodataka vezanih uz vodene znakove na papiru glagoljskih rukopisa i fragmente i slično. Testiranja rješenja prikazat će mogućnosti korištenja strukturiranih i standardiziranih metapodataka i standardiziranih aplikacijskih profila, NLP-a (Natural Language Processing) i SKG (Scientific Knowledge Graph) u istraživanjima u području hrvatskoga glagoljaštva.

Veselimo se idućim projektnim fazama i zadacima, testiranjima rješenja i radnim sastancima koji u pred nama online i u Zadru u listopadu!

Content

Demo content

Click the pencil-icon to edit content. This is just a demo-text with Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed sit amet gravida magna. Proin in porttitor ante. Vestibulum varius pretium libero nec maximus. Nulla ac nulla purus.

Phasellus condimentum vehicula felis, quis porttitor enim aliquet in. Praesent consequat neque eget nisl dictum malesuada. Nam id efficitur arcu. Donec id mauris viverra nibh volutpat dapibus. Vivamus molestie sem urna, commodo laoreet nisl fermentum rutrum. Vivamus maximus, est ac gravida mattis, lacus orci gravida ipsum, non viverra leo ligula iaculis libero.