Centar za istraživanje glagoljaštva

DARIAH Day 2021

DARIAH Day 2021

I ovog prosinca održat će se DARIAH Day na kojem će se predstaviti rad nacionalnog konzorcija DARIAH-HR, a predstavit će se i projekti te aktivnosti u kojima sudjeluju članovi Centra za istraživanje glagoljaštva, kao i 1. međunarodna DARIAH-HR konferencija "Digitalna humanistika i baština" kojoj smo bili suorganizatori i domaćini.

📌DARIAH Day 2021 održat će se 7. prosinca, s početkom u 13h. Pridružite nam se na ovom virtualnom druženju na kojem će suradnici iz nacionalnog konzorcija ukratko predstaviti aktivnosti i projekte u kojima su sudjelovali protekle godine te predstaviti planove za 2022. godinu.

📌Pridružite nam se putem poveznice https://us06web.zoom.us/j/81070519449.

Content

Hrvatska ćirilična baština (HrvĆirBa)

Projekt Hrvatska ćirilična baština (HrvĆirBa) znanstveni projekt čiji je nositelj Staroslavenski institut u Zagrebu.

Iz Centra za istraživanje glagoljaštva, u projektu sudjeluju izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić i asistentica Laura Grzunov.

Projekt predviđa stvaranje digitaliziranog korpusa hrvatske ćirilične baštine kao temelja za buduće kompetitivne projekte u tome području. Pozornost je usmjerena na izgradnju digitalnog repozitorija (baze podataka) u otvorenom pristupu koji će sadržavati digitalne reprodukcije prikupljene građe i njezin metapodatkovni opis uz poštivanje vlasničkih i drugih prava pri objavi građe i podataka. Modeliranje bibliografskog opisa te izrada aplikacijskog profila za opis ćiriličnih rukopisa i vodenih znakova te za unos podataka u bazu provodit će se u Centru za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru i Staroslavenskom institutu.

Istraživanje obuhvaća hrvatskoćirilične dokumente iz arhiva, knjižnica i muzeja u Hrvatskoj i inozemstvu (Brač, Dubrovnik, franjevački samostani u Hrvatskoj i BiH, Herceg Novi, Kotor, Omiš, Rim, Sarajevo, Split, Šibenik, Zadar i Zagreb). Suradnici na projektu, odabrani među najkompetetnijima u Hrvatskoj za ovu vrstu istraživanja, provodit će istraživanja i izvršiti samu analizu.

U posljednje dvije godine projekta istraživat će se vodeni znakovi u odabranim ćiriličnim dokumentima i izraditi digitalni repozitorij vodenih znakova koji će biti povezan s repozitorijem ćiriličnih dokumenata.

Informacije o projektu