Centar za istraživanje glagoljaštva

Pero - preša - zaslon: online skup u povodu Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Virtualni Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva u Centru za istraživanje glagoljaštva

U povodu Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva, 22. veljače 2022., Centar za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru organizirao je online skup Pero - preša - zaslon. Kao uvijek u našem radu, cilj i ovog skupa je okupiti istraživače iz raznih dijelova Hrvatske i Europe koji se bave glagoljaštvom, kako bismo razmijenili svoja istraživačka iskustva, predstavili neke od znanstvenih radova i nove publikacije u području glagoljaštva, predstavili neke od suradnih ustanova, i još mnogo toga! 

Svoje znanstvene projekte, uz suradnike Centra za istraživanje glagoljaštva, predstavit će i suradnici Staroslavenskog instituta, dr. sc. Kristijan Kuhar i Silvio Košćak, te suradnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dr. sc. Martina Kramarić.

Radujemo se što će o znanstvenom izdavaštvu u području glagoljaštva govoriti ugledna nakladnica, direktorica Hrvatske sveučilišne naklade, Anita Šikić, te izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević, sveučilišna profesorica i urednica velikog broja nagrađivanih znanstvenih i znanstveno-popularnih publikacija, pa i onih u području glagoljaštva. Svoja će vrijedna izdanja, uz izdanja Centra za istraživanje glagoljaštva, predstaviti i izv. prof. dr. sc. Tanja Kuštović te dr. sc. Vida Vukoja.

Ove godine, predstavit ćemo i dvije od ustanova s kojima surađujemo. Riječ je o Istraživačko-edukacijskom centru Typeflow iz Rijeke koji će predstaviti prof. dr. sc. Srećko Jelušić, pri čemu će pokazati i repliku glagoljske tiskarske preše postavljenu u Palači šećerane u Rijeci, ali i druge svoje aktivnosti te mogućnosti suradnje, a naš dugogodišnji suradnik i promicatelj istraživanja hrvatskog glagoljaštva, prof. dr. sc. Erich Renhart, predstavit će Vestigia Centar za istraživanje rukopisa Sveučilišta u Grazu, u Austriji, uz čiju donaciju je na Sveučilištu u Zadru, u sklopu Centra za istraživanje glagoljaštva, jedan od najsuvremenijih mobilnih stalaka za konzervatorski sigurnu digitalizaciju stare i rijetke građe i rukopisa. Veselimo se predstavljanjima obiju vrijednih ustanova!

Program skupa pogledajte ovdje

Sažetke izlaganja pogledajte ovdje

Pridružite nam se putem poveznice: https://us06web.zoom.us/j/82309388039?pwd=RlR0RjNudkdWS291NFZOeGJueEZvZz09

 

Content

Hrvatska ćirilična baština (HrvĆirBa)

Projekt Hrvatska ćirilična baština (HrvĆirBa) znanstveni projekt čiji je nositelj Staroslavenski institut u Zagrebu.

Iz Centra za istraživanje glagoljaštva, u projektu sudjeluju izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić i asistentica Laura Grzunov.

Projekt predviđa stvaranje digitaliziranog korpusa hrvatske ćirilične baštine kao temelja za buduće kompetitivne projekte u tome području. Pozornost je usmjerena na izgradnju digitalnog repozitorija (baze podataka) u otvorenom pristupu koji će sadržavati digitalne reprodukcije prikupljene građe i njezin metapodatkovni opis uz poštivanje vlasničkih i drugih prava pri objavi građe i podataka. Modeliranje bibliografskog opisa te izrada aplikacijskog profila za opis ćiriličnih rukopisa i vodenih znakova te za unos podataka u bazu provodit će se u Centru za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru i Staroslavenskom institutu.

Istraživanje obuhvaća hrvatskoćirilične dokumente iz arhiva, knjižnica i muzeja u Hrvatskoj i inozemstvu (Brač, Dubrovnik, franjevački samostani u Hrvatskoj i BiH, Herceg Novi, Kotor, Omiš, Rim, Sarajevo, Split, Šibenik, Zadar i Zagreb). Suradnici na projektu, odabrani među najkompetetnijima u Hrvatskoj za ovu vrstu istraživanja, provodit će istraživanja i izvršiti samu analizu.

U posljednje dvije godine projekta istraživat će se vodeni znakovi u odabranim ćiriličnim dokumentima i izraditi digitalni repozitorij vodenih znakova koji će biti povezan s repozitorijem ćiriličnih dokumenata.

Informacije o projektu