Centar za istraživanje glagoljaštva

Znanstveno-popularni kolokvij u povodu Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva Zadarski glagoljski kontrapunkt

Pozivamo vas na znanstveno-popularni kolokvij u povodu Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva Zadarski glagoljski kontrapunkt.
Kolokvij će se održati 21. veljače 2024. u 17.00 u zgradi SEP-a (obnovljena Tehnička škola), u dvorani 001.
Uz Centar za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru, suorganizatori kolokvija su Znanstvena knjižnica Sveučilišta u Zadru, Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Zadarska nadbiskupija, Državni arhiv u Zadru i Udruga glagoljaša Zadar.
U sklopu programa bit će predstavljena brošura "Glagoljica na zadarskom području" (izdavači Sveučilište u Zadru i Udruga glagoljaša Zadar)
Bit će postavljene i dvije izložbe, uz popratna predavanja, i to
"Don Pavao Kero – u povodu 5. godišnjice smrti" (Grozdana Franov Živković i Marija Kero) te
"Glagoljaštvo Ugljana i Pašmana" (Grozdana Franov Živković i Marija Kero)
Bit će predstavljene glagoljske zbirke Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru (Marijana Senkić Klapan i Norma Miočić) i Arhiva Zadarske nadbiskupije (Anamarija Perović) te raznovrsne aktivnosti Udruge glagoljaša Zadar (Danijela Deković).
Centar za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru predstavit će svoje aktivnosti izložbom i kratkim izlaganjem "Znanstveni odjeci zadarskog glagoljaštva" (Marijana Tomić, Kristijan Juran, Ivana Petešić Šušak, Laura Grzunov).

 

Content

Hrvatska ćirilična baština (HrvĆirBa)

Projekt Hrvatska ćirilična baština (HrvĆirBa) znanstveni projekt čiji je nositelj Staroslavenski institut u Zagrebu.

Iz Centra za istraživanje glagoljaštva, u projektu sudjeluju izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić i asistentica Laura Grzunov.

Projekt predviđa stvaranje digitaliziranog korpusa hrvatske ćirilične baštine kao temelja za buduće kompetitivne projekte u tome području. Pozornost je usmjerena na izgradnju digitalnog repozitorija (baze podataka) u otvorenom pristupu koji će sadržavati digitalne reprodukcije prikupljene građe i njezin metapodatkovni opis uz poštivanje vlasničkih i drugih prava pri objavi građe i podataka. Modeliranje bibliografskog opisa te izrada aplikacijskog profila za opis ćiriličnih rukopisa i vodenih znakova te za unos podataka u bazu provodit će se u Centru za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru i Staroslavenskom institutu.

Istraživanje obuhvaća hrvatskoćirilične dokumente iz arhiva, knjižnica i muzeja u Hrvatskoj i inozemstvu (Brač, Dubrovnik, franjevački samostani u Hrvatskoj i BiH, Herceg Novi, Kotor, Omiš, Rim, Sarajevo, Split, Šibenik, Zadar i Zagreb). Suradnici na projektu, odabrani među najkompetetnijima u Hrvatskoj za ovu vrstu istraživanja, provodit će istraživanja i izvršiti samu analizu.

U posljednje dvije godine projekta istraživat će se vodeni znakovi u odabranim ćiriličnim dokumentima i izraditi digitalni repozitorij vodenih znakova koji će biti povezan s repozitorijem ćiriličnih dokumenata.

Informacije o projektu