Centar za istraživanje glagoljaštva

Znanstveni skup Kurzivna glagoljica na riječkom i na zadarskom području

4. Dani glagoljice u Rijeci, Benja 2.0

8. studenoga 2023. na Filozofskom fakultetu u Rijeci, u sklopu 4. tjedna glagoljice, u suorganizaciji Udruge TypeFlow, Filozofskog fakulteta u Rijeci i Centra za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru, održava se znanstveni skup "Kurzivna glagoljica na riječkom i na zadarskom području".

Osim suorganizacije, suradnici Centra za istraživanje glagoljaštva sudjeluju i zanimljivim izlaganjima.

Doc. dr. sc. Ivana Petešić Šušak iz Centar za istraživanje glagoljaštva i s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru u svome izlaganju Glagoljski kurziv na zadarskom području dat će pregled dokumenata pisanih glagoljskim kurzivnim pismom na zadarskom području, te opisati njihove značajke.

Prof. dr. sc. Kristijan Juran iz Centra za istraživanje glagoljaštva i s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru u izlaganju Crtice iz šibenske kurzivne glagolitike predstavit će, opisati i pojasniti pojedinačne dokumente pisane glagoljskim kurzivnim pismom na šibenskom području.

Izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić i asistentica Laura Grzunov održat će izlaganje "Glagoljski kurziv zadarskog područja u digitalnom okruženju: istraživanje, građanska znanosti i AI" u kojem će biti predstavljeni rezultati nekih od istraživanja koja se provode u Centru za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru, a koja uključuju digitalne alate, kampanje masovne podrške i uporabu umjetne inteligencije.

U svim aktivnostima sudjelovat će i studenti triju sveučilišnih odjela, i to Odjela za informacijske znanosti, Odjela za povijest i Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru. Dodatno, na skupu će im se pridružiti i studenti kroatistike Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Pozvani izlagači su akademik Mateo Žagar (Filozofski fakultet u Zagrebu), dr. sc. Ivan Botica (Staroslavenski institut) i prof. dr. sc. Siniša Reberski (Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu).

Prof. dr. sc. Siniša Reberski će osim izlaganja za studente održati i zanimljivu radionicu glagoljske kaligrafije u kojoj će biti prikazan i pisarski stol i alati koje su pisari rabili pri pisanju glagoljskih dokumenata, a bit će održana i demonstracija tiska na replici tiskarske preše kakvu je u svojoj tiskari u Rijeci u 16. stoljeću koristio Šimun Kožičić Benja, modruški biskup, Zadranin, potomak ugledne zadarske plemićke obitelji, osnivač glagoljske tiskare u Rijeci, koji je u njoj od 1530. do 1531. tiskao čak šest glagoljskih liturgijskih knjiga.

Content

Hrvatska ćirilična baština (HrvĆirBa)

Projekt Hrvatska ćirilična baština (HrvĆirBa) znanstveni projekt čiji je nositelj Staroslavenski institut u Zagrebu.

Iz Centra za istraživanje glagoljaštva, u projektu sudjeluju izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić i asistentica Laura Grzunov.

Projekt predviđa stvaranje digitaliziranog korpusa hrvatske ćirilične baštine kao temelja za buduće kompetitivne projekte u tome području. Pozornost je usmjerena na izgradnju digitalnog repozitorija (baze podataka) u otvorenom pristupu koji će sadržavati digitalne reprodukcije prikupljene građe i njezin metapodatkovni opis uz poštivanje vlasničkih i drugih prava pri objavi građe i podataka. Modeliranje bibliografskog opisa te izrada aplikacijskog profila za opis ćiriličnih rukopisa i vodenih znakova te za unos podataka u bazu provodit će se u Centru za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru i Staroslavenskom institutu.

Istraživanje obuhvaća hrvatskoćirilične dokumente iz arhiva, knjižnica i muzeja u Hrvatskoj i inozemstvu (Brač, Dubrovnik, franjevački samostani u Hrvatskoj i BiH, Herceg Novi, Kotor, Omiš, Rim, Sarajevo, Split, Šibenik, Zadar i Zagreb). Suradnici na projektu, odabrani među najkompetetnijima u Hrvatskoj za ovu vrstu istraživanja, provodit će istraživanja i izvršiti samu analizu.

U posljednje dvije godine projekta istraživat će se vodeni znakovi u odabranim ćiriličnim dokumentima i izraditi digitalni repozitorij vodenih znakova koji će biti povezan s repozitorijem ćiriličnih dokumenata.

Informacije o projektu