Centar za istraživanje glagoljaštva

Radni sastanci projekta "Unaprjeđenje digitalne istraživačke infrastrukture za istraživanje kulturne baštine kroz Otvorenu znanost i FAIR načela"

Radni sastanci projekta "Unaprjeđenje digitalne istraživačke infrastrukture za istraživanje kulturne baštine kroz Otvorenu znanost i FAIR načela"

U sklopu bilateralnog znanstvenog projekta Hrvatska-Austrija "Unaprjeđenje digitalne istraživačke infrastrukture za istraživanje kulturne baštine kroz Otvorenu znanost i FAIR načela" (Advancing Digital Research Infrastructures for Cultural Heritage Research towards Open Science and FAIRness) koji se vodi u suradnji Odjela za informacijske znanosti i Centra za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru (Marijana Tomić, Neven Pintarić, Laura Grzunov i Zrinka Džoić) i Tehničkog fakulteta u Beču, u Austriji, znanstvenici s Tehničkog fakulteta u Beču proveli su u svibnju 2024. pet dana na Sveučilišta u Zadru gdje smo u ugodnoj atmosferi Austrijske knjižnice koja djeluje na našem Sveučilištu kroz niz radnih sastanaka ukazali na mogućnosti i poteškoće vezane uz unapjeđenje digitalne istraživačke infrastrukture u području glagoljaštva, na primjeru podataka iz digitalnog laboratorija GlagoLab koji se razvija u sklopu Centar za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru, te raspravljali mogućnosti otvaranja istraživačkih podataka o hrvatskom glagoljaštvu u skladu s FAIR načelima i njihova korištenja za daljnja istraživanja (reuse). Raspravili smo glavne istraživačke probleme i predložili konkretne mogućnosti korištenja tih podataka na napredne načine, njihova trajnog skladištenja, verziranja, vizualizacije i ostalo. Slijedi testiranje predloženih rješenja vezanih uz analizu metapodataka i tekstova glagoljskih rukopisa, metapodataka vezanih uz vodene znakove na papiru glagoljskih rukopisa i fragmente i slično. Testiranja rješenja prikazat će mogućnosti korištenja strukturiranih i standardiziranih metapodataka i standardiziranih aplikacijskih profila, NLP-a (Natural Language Processing) i SKG (Scientific Knowledge Graph) u istraživanjima u području hrvatskoga glagoljaštva.

Veselimo se idućim projektnim fazama i zadacima, testiranjima rješenja i radnim sastancima koji u pred nama online i u Zadru u listopadu!

Content

Hrvatska ćirilična baština (HrvĆirBa)

Projekt Hrvatska ćirilična baština (HrvĆirBa) znanstveni projekt čiji je nositelj Staroslavenski institut u Zagrebu.

Iz Centra za istraživanje glagoljaštva, u projektu sudjeluju izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić i asistentica Laura Grzunov.

Projekt predviđa stvaranje digitaliziranog korpusa hrvatske ćirilične baštine kao temelja za buduće kompetitivne projekte u tome području. Pozornost je usmjerena na izgradnju digitalnog repozitorija (baze podataka) u otvorenom pristupu koji će sadržavati digitalne reprodukcije prikupljene građe i njezin metapodatkovni opis uz poštivanje vlasničkih i drugih prava pri objavi građe i podataka. Modeliranje bibliografskog opisa te izrada aplikacijskog profila za opis ćiriličnih rukopisa i vodenih znakova te za unos podataka u bazu provodit će se u Centru za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru i Staroslavenskom institutu.

Istraživanje obuhvaća hrvatskoćirilične dokumente iz arhiva, knjižnica i muzeja u Hrvatskoj i inozemstvu (Brač, Dubrovnik, franjevački samostani u Hrvatskoj i BiH, Herceg Novi, Kotor, Omiš, Rim, Sarajevo, Split, Šibenik, Zadar i Zagreb). Suradnici na projektu, odabrani među najkompetetnijima u Hrvatskoj za ovu vrstu istraživanja, provodit će istraživanja i izvršiti samu analizu.

U posljednje dvije godine projekta istraživat će se vodeni znakovi u odabranim ćiriličnim dokumentima i izraditi digitalni repozitorij vodenih znakova koji će biti povezan s repozitorijem ćiriličnih dokumenata.

Informacije o projektu