Centar za istraživanje glagoljaštva

Od ovce do miša: digitalna obrada glagoljske baštine

Radionica

Radionica "Od ovce do miša: digitalna obrada glagoljske baštine" održava se 23. studenoga 2023. od 12.00 do 13.30 u suorganizaciji Staroslavenskog instituta u Zagrebu i Centra za istraživanje glagoljaštva.

Na radionici bit će predstavljeni rezultati HRZZ projekta NOMIS - Interdisciplinarni pristup hrvatskoglagoljskomu misalu na primjeru Misala kneza Novaka čiji je nositelj Staroslavenski institut u Zagrebu (Više možete vidjeti ovdje: https://stin.hr/nomis/), te pojedini digitalni alati koji se koriste u istraživanjima glagoljaštva.

Radionica je otvorena svima i pozivamo sve koji žele čuti više o rezultatima ovog važnog projekta da nam se pridruže.

Veselimo se vašem dolasku!

Content

Hrvatska ćirilična baština (HrvĆirBa)

Projekt Hrvatska ćirilična baština (HrvĆirBa) znanstveni projekt čiji je nositelj Staroslavenski institut u Zagrebu.

Iz Centra za istraživanje glagoljaštva, u projektu sudjeluju izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić i asistentica Laura Grzunov.

Projekt predviđa stvaranje digitaliziranog korpusa hrvatske ćirilične baštine kao temelja za buduće kompetitivne projekte u tome području. Pozornost je usmjerena na izgradnju digitalnog repozitorija (baze podataka) u otvorenom pristupu koji će sadržavati digitalne reprodukcije prikupljene građe i njezin metapodatkovni opis uz poštivanje vlasničkih i drugih prava pri objavi građe i podataka. Modeliranje bibliografskog opisa te izrada aplikacijskog profila za opis ćiriličnih rukopisa i vodenih znakova te za unos podataka u bazu provodit će se u Centru za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru i Staroslavenskom institutu.

Istraživanje obuhvaća hrvatskoćirilične dokumente iz arhiva, knjižnica i muzeja u Hrvatskoj i inozemstvu (Brač, Dubrovnik, franjevački samostani u Hrvatskoj i BiH, Herceg Novi, Kotor, Omiš, Rim, Sarajevo, Split, Šibenik, Zadar i Zagreb). Suradnici na projektu, odabrani među najkompetetnijima u Hrvatskoj za ovu vrstu istraživanja, provodit će istraživanja i izvršiti samu analizu.

U posljednje dvije godine projekta istraživat će se vodeni znakovi u odabranim ćiriličnim dokumentima i izraditi digitalni repozitorij vodenih znakova koji će biti povezan s repozitorijem ćiriličnih dokumenata.

Informacije o projektu