Centar za istraživanje glagoljaštva

Natječaj za osnovne škole "Iskoni bje slovo"

Centar za istraživanje glagoljaštva pokrovitelj je likovnog natječaja za osnovne škole "Iskoni bje slovo". Cilj natječaja je osvijestiti važnost glagoljice, njezino povijesno značenje. Učenici i učitelji pratili su tragove hrvatske prošlosti i upravo na tom tragu pronalazili vizualnu ljepotu svakog kamena, ulice, crkve, narodne nošnje, čipke, čovjeka… i pretočili ju kroz prošlost, sadašnjost ili budućnost Hrvatske, kroz povijesne knjige i glagoljska slova u likovni izričaj/likovne uratke. Samo zajedničkim radom može se postići da se srca sudionika  ražare i da slikaju ili crtaju potaknuti ljubavlju i dobrotom. Na taj način djeca suotkrila bogatstvo i ljepotu stvaralaštva i važnost glagoljice te bi ju čuvala od zaborava.

Ovom natječaju dao je svoju veliku podršku nedavno preminuli  mons. dr. sc. Pavao Kero (1940. - 2018.), glagoljaš našega vremena koji je dao neizmjerljiv doprinos čuvanju i promicanju glagoljice.

Na natječaj je pristigao velik broj radova. Djeca su glagoljska slova oslikavali na predivne načine, umjetnički ih oblikovali i pokazali da glagoljska baština i dalje živi! Čestitamo svim sudionicima na predivnim radovima!

Content

Hrvatska ćirilična baština (HrvĆirBa)

Projekt Hrvatska ćirilična baština (HrvĆirBa) znanstveni projekt čiji je nositelj Staroslavenski institut u Zagrebu.

Iz Centra za istraživanje glagoljaštva, u projektu sudjeluju izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić i asistentica Laura Grzunov.

Projekt predviđa stvaranje digitaliziranog korpusa hrvatske ćirilične baštine kao temelja za buduće kompetitivne projekte u tome području. Pozornost je usmjerena na izgradnju digitalnog repozitorija (baze podataka) u otvorenom pristupu koji će sadržavati digitalne reprodukcije prikupljene građe i njezin metapodatkovni opis uz poštivanje vlasničkih i drugih prava pri objavi građe i podataka. Modeliranje bibliografskog opisa te izrada aplikacijskog profila za opis ćiriličnih rukopisa i vodenih znakova te za unos podataka u bazu provodit će se u Centru za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru i Staroslavenskom institutu.

Istraživanje obuhvaća hrvatskoćirilične dokumente iz arhiva, knjižnica i muzeja u Hrvatskoj i inozemstvu (Brač, Dubrovnik, franjevački samostani u Hrvatskoj i BiH, Herceg Novi, Kotor, Omiš, Rim, Sarajevo, Split, Šibenik, Zadar i Zagreb). Suradnici na projektu, odabrani među najkompetetnijima u Hrvatskoj za ovu vrstu istraživanja, provodit će istraživanja i izvršiti samu analizu.

U posljednje dvije godine projekta istraživat će se vodeni znakovi u odabranim ćiriličnim dokumentima i izraditi digitalni repozitorij vodenih znakova koji će biti povezan s repozitorijem ćiriličnih dokumenata.

Informacije o projektu